Biomimicry en Risicomanagement

Risicomanagement en Biomimicry

Neuronen

In enkele tientallen milliseconden, kunnen de neuronen in de hersenen van een dier een volledige analyse van hun omgeving weergegeven in drie dimensies met weinig energieverbruik. Waarschuwingskleuren (aposematism), verkleuringen en andere markeringen geven signalen af aan roofdieren om ze weg te houden, vaak omdat de eigenaar giftig is of gewoon slecht smaakt. Het foppen van de tegenstander, het beschermen en actief bewaken van de omgeving is een vereiste om te leven en waar (bijna) ieder organisme mee opgroeit.

gnoe crossing

Zo heeft de gnoe het vermogen om op 50 km afstand regen te signaleren, volg de gnoe en je komt uit bij water en eetbare vegetatie….Bij de tsnunami in de Indische oceaan (2004) is geen enkel groot landdier getroffen, zij waren allen tijdig weg bij de zee doordat zij de wijzigende omstandigheden tijdig herkende. Bij dagvlinders zijn de bovenkant van de vleugels vaak mooi gekleurd maar de onderkant daarentegen is vaak erg neutraal. Als een vlinder vliegt, dan zie je hem goed. Gaat hij echter zitten en klapt hij zijn vleugels dicht (ruststand) dan ‘verdwijnt’ hij ineens in zijn omgeving. Een prima manier om de aanval vanuit de lucht te pareren. Daarnaast hebben veel vlinders ook ‘oogvlekken’ op de bovenvleugel. Een opvallende vlek die een schijnoog nabootst waardoor hij op een ander, vaak groter en gevaarlijker dier lijkt.

Ondernemen is gecalculeerd risico’s nemen. Risicomanagement is het gestructureerde vermogen van organisaties om keuzes te maken over hoe met risico’s en kansen wordt omgegaan en hoe daarover wordt gerapporteerd.

Risico’s identificeren, inschatten, beoordelen, beheersen en monitoren bestaan uit een instrumenteel- en gedragscomponent. Vanuit de natuur leren we dat risico’s beheersen bestaat uit het volgen van intuïtie, de juiste kennis hebben (overgedragen van moeder op jong) en een radar/antenne hebben, of meeliften op die van een ander. Tevens blijkt dat hoe veerkrachtiger een organisatie is, hoe meer men verstoringen en weerbarstigheden met succes kan opvangen. De meer divers, gedecentraliseerd en gedistribueerd het ecosysteem van een organisatie is, hoe beter het in staat is om kansen te benutten en deze in resultaat kan omzetten bij wijzigende omstandigheden. Alleen een risicomanagement systeem zal dus nooit alle risico’s kunnen beheersen.

Voor meer informatie lees ook : risk at animals


Wilt u meer weten over projectmanagementvraagstukken en hoe Biomimicry u daarbij kan helpen? Neem met ons vrijblijvend contact via
info@c2m-management.nl
of bel 06-11 792 892.

“Absorb the lessons found in nature.”
Janine M. Benyus

Reacties zijn uitgeschakeld.